Állandó oldalak

ÜDV KÖZTÜNK!
Ne csak a rendezvényeken találkozzunk! A KOCKAFESZT LEGO rajongói blogja.
KERESÉS
ARHÍVUM
BLOGAJÁNLÓ
2018.
11.08.
Akciófigurák építőkockákból

Hétről hétre igyekszem sorra venni, milyen sokféle figurát adott már ki a LEGO cégcsoport. A kezdetleges figektől az egyre komplexebb és több elemből megépíthető karakterekig, különféle méretben, számtalan témában készültek figurák. A mai részben az akciófigurákat gyűjtöttem össze. Ezek remek példák arra, miként lesz az építőjátékból egy teljesen más játékkategória, akciófigura.

slizer4.gif

1999 - 2000 Slizer/Throwbots

A Slizer, vagy ahogy az észak-amerikai régióban hívták, Throwbots készletei ugyanazok voltak, viszont a háttértörténet más volt. A robotokat Christian Faber tervezte, aki a 3. részben bemutatott Cybots is jegyzi. A Cybots egy kisérleti termék volt, amelynek ötleteit négy évvel később a Slizernél alkalmaztak. Az újítás a gömbcsukló rendszer volt, amellyel a robotok végtagjait illeszthettük egymáshoz (CCBS - Character and Creature Building System). Tehát bármennyire is furának tűnik, hogy ezek az elemek nem túlzottan illeszthetőek a meglévő elemekhez, ezek az elemek egy különálló rendszert alkotnak.

slizer1_jog.jpg

Összesen 14 robot jelent meg. A készletekhez egy övre szerelhető kis tároló is volt, amin a gyerekek vihették bárhova a kedvenc robotukat.

slizer2.JPG

A témakör a Technic termékek alá tartozott, habár nem nagyon volt meg a Technic készleteknél megszokott sokrétű mechanikai funkcionalitás. A robotoknak egy funkciója volt, a kezükkel meg lehetett fogni egy korongot amit el tudott dobni.

slizer3.JPG

A sorozat nagyon hasonló a Bionicle-höz, bár nem lett sikeres, pedig még azt is fontolóra vették, hogy automatákból árulják őket. A témakört a Roboriders követte 2001-ben.

2001 - 2017 Bionicle (BIOlogical ChroNICLE)

A kilencvenes évek végén a cég elég nagy pénzügyi gondokkal küzdött, sok mindennel próbálkoztak, de nem nagyon jöttek be a dolgok. A legelső Star Wars szettek is ekkor jelennek meg, de sajnos a filmekhez képest rosszul ütemezetten.

bionicle2.jpg

Ezért egy új terméken kezdtek el dolgozni amelynek az alapkoncepciója az volt, hogy legyen háttértörténet. A Cybots -> Slizer -> Roboriders vonal felfogható egy tesztelési evolúciónak, a legjobb ötletek maradtak életben, és ezeket egybegyúrva megalkották a Bionicle termékcsaládot.

bionicl5.jpg

A készletek kezdetben ugyancsak a Technic égisze alá tartoztak. A témakör, kisebb megszakításokkal, az egyik leghosszabb életkort megért család volt. A Slizerből átvették a maszkokat és a kilőhető korong ötletet.

bionicl4.jpg

A figurák az idő múlásával egyre összetettebbek és kidolgozottabbak lettek. A készletek hihetetlenül népszerűek voltak és megmentették a céget a csődtől.

2010 - 2015 Hero Factory

A Hero Factory a Bionicle 2010-es befejezése, és 2015-ös újraindulása közti időszakot fedi le, nehogy a gyerekek akció figurák nélkül maradjanak. A készletek a Technic alá tartoztak mint ahogy a többi robot is.

herof.jpg

A robotok története minden éveben változott a kiadásuk alatt. A hat évadban mindig változott a hősök kinézete, habár nem mind adták ki mindegyik évben. Egyes készletekhez minifigura méretű hősök jártak.

herofactory2.jpg

2010 - Ben 10

A Ben 10 készletek (6 darab) 2010-ben kerültek a polcokra, és még ugyanebben az évben hat hónappal később el is tűntek. Mindegyik készlet Ben egyik idegen létformává változását képezi le.

ben101.jpg

A lények elképesztő népszerűtlenségét (sokak szerint a legnépszerűtlenebb téma) az áruk és a már túlzottan speciális építő elemek határozták meg.

ben103.jpg

ben102.jpg

2012 - UltraBuild

Az Ultrabuild témakör 2012 decemberében mutatkozott be, a Technic altémájaként, legelőször Marvel és DC szuperhős figurákkal, amelyeket a Legends of Chima szettek követtek. A nagyméretű figurák a korábbi Bionicle és Hero Factory építési rendszert a CCBS-t követik (Character and Creature Building System).

4597-1.jpg

70202-1.jpg

A legelső készletek nem igazán tükrözték a karakterek valós kinézetét, fegyverzetét és felszerelését. Ezeket a figurákat arra tervezték, hogy két készletet kombináljunk és egy mégnagyobb szuper lényt kreáljunk belőlük. Az ilyen készletek neve lett a 'Combiner', például, Batman + Zöld Lámpás figurák, vagy Hulk + Vasember:

ultrabuild3.jpg

2015 szeptemberétől abbamaradt a kombinálható készletek gyártása, és átvették a helyüket a Star Wars licencelt Ultrabuild figurák, amelyeknél már az alapelv az, hogy a figurák minél élethűbbek legyenek, már amennyire a CCBS rendszer engedi.

ultrabuild6.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: technic bionicle quatro hero factory slizer throwbots roboriders cybots microfigures mikrofigurák

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr1314234235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.