Állandó oldalak

ÜDV KÖZTÜNK!
Ne csak a rendezvényeken találkozzunk! A KOCKAFESZT LEGO rajongói blogja.
KERESÉS
ARHÍVUM
BLOGAJÁNLÓ
2018.
09.22.
Knight's Tournament

Téma: Castle, Kastély
Altéma, korszak: Classic castle
Kiadás éve:
1979 (Európa, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada), 1981 (USA)
Név: Knight's Tournament, Ritter-Turnier, Tournoi de chevaliers, Ridderfeest

A klasszikus kastély szériához tartozó, számszerint második, lovagi torna szett, először 1979-ben jelent meg Európában és Ausztráliában 383-as kódszámmal, majd 1981-ben 6083-as számmal az USA-ban (nagyon sokszor az európai változat számához hozzácsaptak egy hatost vagy egy nullát). A 383-2 es elnevezés arra utal, hogy 1979-ben már létezett egy szett 383-mas számmal, egy jóval előbb megjelent (1973) teherautó és exkavátor készlet. A két változat között semmilyen különbséget nem lehet felfedezni, a henger elemeket nem változtatták meg a lyukas változatra, mint ahogy azt tették a 677/6077 szetteknél.

A doboz egy idilli zöldellő mezőt és kék eget ábrázol, a királyi család éppen mulat. A doboz hátulján egészen mókás alternatív építmények kaptak helyet, például építhetünk traumatológiát, vagy a királynőt átképezhetjük limonádéárús lánnyá. Sajnos az én dobozomat egy hatalmas ár matrica csúfítja.

A készlet egy lovagi tornát hivatott bemutatni, amit valószínüleg, mint mindig, a király szórakoztatására tartottak. A királyi lelátó sátor, egy 8x24-es zöld alaplapon fekszik, amit viszonylag kevés szettben használtak 1975-től 1989-ig, majd újra előszedtek egyetlen kalóz készlet erejéig 1993-ban. A sátor hátsó fala teljesen kék, valószínüleg tettek volna rá valamilyen matricát ha előtérben lenne, ahogy ezt rengeteg szettel tették akkoriban. A fal két zászlót tart, és egy piros-fehér csíkos sátortetőt. A két zászló, négy matricát tartalmaz, arany keretben egy kék-piros-bézs színű pajzs alakkal. A zászlók talpai már új típusúak, tehát van az alsó hengeren toldalék. A király és a királyné egy sárga (arany?) közös trón padon ül, a királyi részen kicsit jobban feldíszítve. A sátor mellett áll egy magas ciprusfa, ez az elem nagyon ritka és keresett, ezért ez egyben a készlet legdrágább eleme is. Ezt a típusú fát 1979-től 1986-ig használták, egészen kis számú (15) készletben, és ezeknek a nagy része is szervíz pakk vagy Dacta (ezekről majd talán később).

A torna legizgalmasabb része a két 'épített ló', amelyek nagyon nagyon jól néznek ki a csíkos és a kockás palásttal. Ezeknek a lovaknak a hátránya, hogy elég nehéz úgy ráültetni a lovagokat, hogy ne essen ki a kezükből a fegyver vagy a pajzs. Mivel nem mozgatható a ló feje, ezért útban van. A ma is ismert ló figurákat, keskenyebb mozgatható fejjel, csak 1984-ben kezdték el gyártani (megint köszönetet mondunk érte a kovács Úrnak, kösz Kovi!). Érdekesség, hogy a lovaknak nincs szeme, amit egy évvel később egy nagyon híres készletben javítottak. A lovak palástjában lévő lejtős elemek, a régebbi fajta, még tartó oszlop nélküli változatok.

A készlet hat minifigurát tartalmaz, egy királyt, egy királynőt, két testőr katonát, és a két éppen a tornán résztvevő lovagot. A két kékvérű minifigura, igazából, az információk szerint, egy herceg és egy hercegnő. Az első igazi király figurát egy jóval későbbi vár tartalmazza. Valószínűleg ezért nincs koronája, és ezért vették lazábbra a figurát, jól fésült herceg, és a punk piros hajú hercegnőcskéje. A pár vígan iszogat (elég furcsa ez a kék bögre elem, a középkorban nem nagyon voltak kék dolgok). A herceg ruháján, ugyanaz a mintha látható mint a sátor két zászlóján, a hercegnő pedig két nagy aranyláncot visel, biztos jó nehéz lehet. A két testőr katona ugyancsak a már bemutatott pajzsos mintát viseli. Az is feltünt, hogy ebben a korszakban nem alkalmaztak sem mellvért sem láncing mintákat, lehet a katonák egy egyszerű pólót viseltek. A lovagok sisakja a szerintem a ma is leginkább 'lovagos' sisak, felnyitható tollas rostéllyal. Sajnos ezek a rostélyok elég nehezen maradnak a helyükön. A ruhájukon a pajzs minta megegyezik a kezükben tartott pajzzsal, az egyik bordó-piros, a másik bézs-piros négyzetes mintájú. Ezeket a pajzsokat csak ebben a szettben és egy másik jobbára ismeretlen figura csomagban találhatjuk meg. A lovagok barna lándzsát tartanak, a korábbi szettekben ezek még szürkék voltak. Azok fémből készültek, ezek pedig a fából készült gyakorló lándzsák?

Problémák: elhajlik a testőr katonák sisakjának orr része, lekopik a herceg aranyszínű festése, lekopik a hercegnő arany nyaklánca, eltörik a lovagok sisakrostélya, a matrica lekopik a zászlókról, letörik a ciprusfa felső része

Legdrágább elem: ciprusfa 3400HUF, fekete sisakrostély, 2500HUF

Érdekesség: Bárhogy kerestem, nem találtam itthon olyan 1979-ből származó katalógust amiben szerepelt volna kastély készlet, lehet ezeket csak később rakták bele. Viszont megtaláltam a neten, hogy igenis benne voltak, ezeket majd később beszerzem.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: retro lego bemutató kastély lovagi torna castle review lego castle 383 classic castle 6083 szettszerda
2018.
09.21.
Nagyra nőtt figurák

Folytassuk a sorozatot, melyben végigvesszük, milyen különböző emberke figurák jelentek meg a LEGO termékeiben. A nulladik részben megemlékeztünk az idén 40 éves minifiguráról. Az első részben a minifigura elődjeit láthattuk, a második részben a minifigurával párhuzamosan megjelent figurákat, most pedig szintén párhuzamosan létező, de jóval nagyobbra nőtt figek következnek.

technic5.jpg

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego figura technic competition belville cybot lego történelem cyberslam
2018.
09.20.

Sajnos nem nálunk. Ez a Honda Element Florida útjait rója. Valószínűleg a floridai LEGOLAND egy céges járgánya, de azon sem lepődnék meg, ha egy LEGO fanatikus matricáztatta volna át a sajátját.

honda_element_2.jpg

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: honda lego florida car element lego autó honda element
2018.
09.20.

Az amerikai Tiffeny Thompson egy laborban dolgozik, ahol sűrűbben törnek a lombikszárító állványok, mint amilyen sűrűn újat rendelnek.

lombikszarito_1.jpg

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego lombik labor szárító erlenmeyer
2018.
09.19.
Szett szerda - 3. rész

Gyűjtöm a LEGO DUPLO készleteket. Nincs abban semmi titok, sőt, semmi gáz. Egyik-másik nekem is nagyon tetszik, de inkább a leendő gyerkőcöknek teszek félre egy-egy szuper darabot. A helyzet az, hogy a LEGO DUPLO manapság az egyik legjobb LEGO termékcsalád.

boritto_masolata.png

Tehát, a legtöbb ilyen szettem egy szekrény mélyén várja a nagy pillanatot, amikor valaki majd széttépi a dobozukat és nyálával jelölve birtokba veszi az abban lévő kockákat. A 10803 Sarkvidék készlet azonban annyira tetszett, hogy az egyelőre fiktív utód valós megjelenését be nem várva, én bontottam ki. Azért a nyálat kihagytam a dologból.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego bálna eszkimó inuit duplo sarkvidék lego duplo szettszerda 10803
2018.
09.17.

Hurrá! A hétvégén Nagymarosra érkezik LEGO rajongói hétvégénk, a KOCKAFESZT. Az iskola főépületének osztálytermei szinte teljes egészében megtelnek LEGO kockákkal, építményekkel. Hogy mi minden lesz ott, arról ITT írtunk bővebben.

fb_borito_nagymaros_2018_masolata_2.jpg

LEGO fan klubunk az iskola termeinek használatáért cserébe számos módon támogatja a nagymarosi iskolásokat. Az iskola 30.000 Ft értékben kap LEGO termékeket, a gyerekek tanulmányi versenyeken való jutalmazásához. Támogatjuk a LEGO robot csapatot. És ez nem minden.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego jegy nagymaros kockafeszt hirhetfo