Állandó oldalak

ÜDV KÖZTÜNK!
Ne csak a rendezvényeken találkozzunk! A KOCKAFESZT LEGO rajongói blogja.
KERESÉS
ARHÍVUM
BLOGAJÁNLÓ
2018.
09.07.
Az ősök

Mielőtt elkezdtem utánajárni jobban a témakörnek, azt hittem már az összes figura típust ismerem. Rá kellett döbbennem, hogy nagyon messze vagyok a valóságtól. A következő cikksorozatban megpróbálom bemutatni az összes figura variációt és a mérföldköveket, amikor valamilyen radikális változás történt a LEGO figurákkal.

hoscale10.jpg

1956 - HO méretű, szabványos figurák

A HO vagy H0 méret a vasúti modelleknél használatos legkedveltebb 1:87-es méretarányra utal. Ebben az időszakban a járművek fémből, a figurák nagyon könnyű törékeny műanyagból készült.

hoscale11.jpg

Csak négy igazi figura készült, négy rendőr figura különböző kézpozíciókkal. Ezeket két kiegészítő készletből lehetett megszerezni, és élethűbbé tenni velük városunkat (810).

hoscale9.jpg

Létezik még nyolc másik figura is, de ezeket a járművekhez szokták sorolni, mert nem szétszedhetőek. A figurák valamilyen kétkerekű járművön ülnek, és létezik belőlük közúti és versenyző változat is.

1974 - 1982 Homemaker maxifigurák

Egészen 18 évet kellet várni, hogy megkapjuk a legelső tényleg szétszedhető, variálható, mozgatható embereket. A Homemaker készletekkel egy családot és mindennapjaikat játszhattuk újra, rengeteg berendezési tárggyal.

homamaker1.jpg

Igazából ezeknek a figuráknak csak a torzó, kar és fej része az igazi testrész, lábukat alap kockákból kellett megépíteni.

homemaker3.jpg

A figurákhoz sokféle fej, haj és fejfedő darab tartozik, a fejek a családtagokat mutatják be, gyerekek, szülők, nagyszülők.

homemaker4.jpg

1978-ban a gyerekeket mintázó figurákat, a ma is ismert minifigurákra cserélték le. (Mellesleg az egyik kedvenc korszakom a Homemaker.)

homemaker2.jpg

Több információt találunk arról, hogy a legelső más etnikumba tartozó minifigurák az 1997-ben megjelenő indiánok voltak. Ezt kell javítanom, hiszen a Homemaker témakörben megjelent már egy indián család 1977-ben. A készlethez négy maxifigurát kapunk és egy minifigura gyereket.

homemaker5.png

1975 - 1978 - LEGOLAND minifigurák, Stage Extra

Öt évvel az első minifigura előtt a LEGOLAND készletekben a figurák teljesen kockákból voltak megépítve. Ezek a figurák visszalépést mutattak a Homemaker figurákhoz képest, ugyanis ezeknek a kis emberkéknek nem nagyon volt végtagjuk, a kezük mintha zsebre lenne dugva (Hands in pockets-nek is hivják őket).

legoland4.jpg

Viszont a fej rész már a ma is ismert henger alakú darabból van, de sajnos még arc nélkül. A két nemet úgy lehetett megkülönböztetni, hogy a nőknek mindig hajuk, a férfiaknak pedig vagy 'rendőr sapkájuk' vagy cowboy kalapjuk volt.

legoland3.jpg

Mivel szegény embereinkek nem volt keze ezért nagyon limitált volt a játszhatóság. Például ha valamit cipelniük kellet, erre legjobb példa a hordágy, akkor az elemet a torzó és a láb rész közé kellett beilleszteni.

legoland2.jpg

1978 után ezeket az elemeket még egyetlenegyszer használták, mint szobor az 1980-as városi szettben (1592). A LEGO által a 40 éves évfordulóra kiadott anyagok szerint ezt a figurát Stage Extra-nak nevezik a cégen belül.

legoland1.jpg

E három figurán keresztül vezetett az út a minifigurához. Egy hét múlva, a következő részben három olyan figurát fogunk megnézni, melyek a minifiggel párhuzamosan, más termékcsaládokban léteztek vagy léteznek a mai napig.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: történelem lego figura h0 homemaker minifigurák lego történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr10014202299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispotzak 2018.09.17. 00:06:22

Szia, most keveredtem ide (bár mintha régebben jártam már volna itt). Lehet, h írtad már, mi az oka, nekem mindenesetre fura, hogy a torzó szót használod. A törzs miért nem jó?

Hardcore Build 2018.09.17. 06:39:46

@kispotzak: Erre sajnos az egyetlen értelmes válaszom, hogy így szoktam meg az angol nyelvből. De teljesen igazad van, ezentúl azt fogom használni, vagy legalábbis keverve.
süti beállítások módosítása