2018.
09.08.
A sárga vár

Téma: Castle, Kastély
Altéma, korszak: Classic castle
Kiadás éve:
1978 (Európa, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada), 1981 (USA)
Név: Castle, Ritterburg mit fallbrücke, Cháteau for avec-levis, Kasteel met ridders

Valószínűleg az öregebbeknek nem nagyon kell bemutatni az egyik, legnagyobb klasszikus készletet. A sárga várat többen hívják az Eredeti várnak, vagy simán csak A várnak is. 1978-ban mindenki erről álmodott. Ha valakinek nagyon sok sárga eleme volt akkor biztos, hogy neki volt egy sárga vára.

img_0511.jpeg

Sárga...miért is sárga? Nem furcsa ez egy kicsit? Mindenképpen az. A kérdést feltették Kjeld Kirk Kristiansen-nek is, de ő sem tudta a választ. A megoldást belső információkból tudjuk. A LEGO a kezdetektől fogva azt az elvet követi, hogy nem szabad a játéknak erőszakosnak lennie, ezért úgy döntöttek nem szürke kockákból építik meg, nehogy a gyerekek tankot építsenek belőle! A kastélyt Daniel August Krentz tervezte, aki nagyon sok egyéb klasszikus kastélyt is köszönhetünk (sajnos két éve költözött az örök vadászmezőkre :( ).

img_0512.jpeg

A készlet 1978-ban jelent, a legelső LEGOLAND Castle témába tartozó építményként, amely sajnos elég rövid életű volt, összesen 3 készlettel és 3 figura pakkal.

img_0509.jpeg

A vár sztenderd 'négy falas' vonalat követi (illetve nincs mit nagyon követni hiszen ez az első). Négy nagy zöld lapra építhetjük a várat, és valószínűleg a legelső épületek egyike, amely szétnyitható, hiszen a hajlítható zsanér elem (3830, 3831) is ebben az évben jelent meg.

img_0510.jpeg

A vár teljesen klasszikus dizájnt követi, amely mindenkinek eszébe jut ha egy várra gondol, egy nagy torony kapuval és három védelmi bástya az oldalakon. A kapu szerencsére működik, és egy csörlővel leengedhető. Az elülső és a hátsó kapu is rendhagyó színű, piros, ebben az időben még nem léteztek barna kockák.

img_0505.jpeg

A kastély sajnos nem túl jól felszerelt. Még nincsenek a falakon fegyverek, fáklyák, rejtett ajtók, mint ahogy ezek a dekorációk a későbbi készletekben megtalálhatóak. Az egyetlen dekorációt a matricák adják, a kapu felett sötét rózsaszín szalag és egy zászló, a bástyák oldalán pedig egy ugyanilyen színű pajzs minta koronával.

img_0506.jpeg

Sajnos ezekkel nagyon kell vigyázni, mert több kockára vannak ragasztva, ez nagyon sokszor hiányzik a készletekből, mert a gyerekek letépték őket, hogy fel tudják használni az elemeket máshol. A falak peremén körben egy vékony palló van, ahova felállíthatjuk várvédőinket.

img_0504.jpeg

A készlethez elképesztő mennyiségű minifigurát kapunk, szám szerint 14-et, 10 gyalogost és 4 lovagot. Harcosainkat négy csapatba sorolták, négy különböző mintájú matricát kell felragasztanunk.

img_0520.jpeg

A négy csapat, a zöld csíkosak, a lóherések, a máltai keresztesek, és a vár oldalain is szereplő rózsaszín-koronás katonák. A négy lovaghoz tartozik, négy azonos mintás gyalog katona is, a többi hat katona az alap koronás mintába tartozik.

img_0503.jpeg

A gyalogos katonák szürke alabárdot, vagy kardot kaptak, sisakjuk is ugyanebben a színben készült orrvédővel. A kardok még a régi fajta világos szürke ABS műanyagból készültek, és sajnos nem olyan hajlékonyak mint az újabb fajták, ezért könnyen megrepednek.

img_0522.jpeg

Összes katonánk mellvértet visel, matricákkal. Ez megint csak egyedi ebben a készletben hiszen egészen 1990-ig nem viseltek mellvértet a LEGO figurák. A lovagjaink is egyedi sisakot és rostélyt viselnek a csapatuk mintájához megfelelő színben. Ilyen felnyitható sisakokat ugyancsak nem találunk 1990-ig.

img_0518.jpeg

A lovagok lovait kockákból kell megépítenünk mert a lovakat is 1984-ben kezdte el gyártani a cég (6040 - Kovácsműhely). Ugyanezt a kockákból épített ló megoldást, sok másik szettben is megtaláljuk. Igazodva a LEGO Csoport elveihez, ebben az időszakban még nem voltak harci járművek, sem ellenfelei a katonáinknak, mindenki boldogan élt, senki nem akarta megtámadni őket, lovagi tornára jártak, felvonulgattak. 1984-ben nem bírják tovább embereink és több pártra szakadnak majd.

img_0521.jpeg

Az 1978-as és az 1981-es újra kiadott változat annyiban különbözik, hogy megváltoztak a matricák színei, a rózsaszínek és a szürkék világosabbak lettek, a kékek lilák (három féle matrica lap létezik). Az 1981-es doboz is már igazodik az akkor irányvonalhoz, a doboz előlapján körben egy fehér keret található.

375_2stk01.png

És mivel ez az amerikai változat, természetesen az oldalára rákerült a készlet neve is, ami mindig sokkal jobban mutat mint a sima sárga festék. Mellesleg mindig csodálkoztam, hogyan tudták ilyen pontosan felragasztani a matricákat ahogy a dobozon is látható, valami csalást sejtek. És igazából soha nem adtak ilyen tökéletesen nyomtatott matricákat sem, mindegyik kicsit félre van csúszva, ez is az egyik ismérve az eredeti matricáknak.

s-l1600_1.jpg| Az amerikai kiadás, tökéletes matricázás |

Az alternatív építési lehetősségek a doboz hátulján és a felnyitható fedélen is helyet kaptak, mindegyik valamilyen vár formát vesz fel. Szerintem a fedélen lévő jobb felső építmény egészen korrekt.

img_0513.jpeg

img_0512.jpeg

Az építési útmutató négyzet alakú, és a 375/6075 szám van rajta feltüntetve, nem nyomtattak újat az amerikai változathoz. A lépések között találunk egy kis érdekességet, akkoriban még színkódokkal jelölték, hogy az egyes rész építmények hova kerüljenek, nem mint mostanában nyilakkal.

A dobozt körben hungarocell védi, belseje pedig egy szürke műanyag tálca négy tároló egységgel. A dobozt felülről még egy nagy átlátszó műanyag fólia is védi a benyomódástól, ami pont illeszkedik a négy tároló rekeszbe.

img_0514.jpeg

misb375.jpg

Problémák: elkopnak vagy eltűnnek a matricák, eltörnek vagy elhajolnak a kardok, eltörik a sisakrostély állvédője, elhajlik a zászló tartó rúdja, eltörik a lovagok sisakja az áll résznél

Legdrágább elem: fekete sisakrostély (x105)  2500 forint/db

A készlet ára nagyon változó, teljesen össze-vissza árakat találunk, jó ha odafigyelünk az összes részletre, én kb 65000 forintra saccolom a középárat. Ez az a készlet amely minden gyűjtőnek kötelező darab.

Értékelés: 10/8

img_0508.jpeg

img_0507.jpeg

1981r.jpg

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: retro lego vár bemutató kastély castle review lego castle 375 6075 sárga vár szettszerda

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr7814195995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.09.08. 08:00:17

A nagy klasszikus a maga gyenge minőségével a kiegészítők terén. Az útmutatóban a színkódok mellett nyilak is voltak. A szín tankos magyarázata nekem sántít, valószínűbb, hogy a sárga volt kéznél.

crusaderman 2018.09.08. 19:38:50

Igaz a sztori ,bár utólag így is megtörtént a dolog @Online Távmunkás.Mikor kijöttek a szürke színekkel a tervezők tankokat építettek,amit persze a főnök jelenlétében szét kellett szedni amikor az meglátta a tervezők polcán :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.09.08. 20:22:00

@crusaderman: Mintha sárgából nem lehetne tankot építeni és újrajátszani a 2. világháború afrikai csatáit...

sztyopa0007 2019.11.12. 10:17:41

ez egy cuki aranyos cikk volt :)
süti beállítások módosítása