2018.
09.14.
DUPLO, Fabuland, Basic

Ebben a sorozatban a 40 éves minifigura apropóján áttekintjük, milyen más figurák jelentek meg a LEGO termékeiben. A nulladik részben a minifigről és gyártásáról mutattam képeket, az elsőben pedig a mai figurához vezető utat mutattam be. E részben jöjjön néhány érdekesebb LEGO ember figura.

duplo4.jpg

1976 - DUPLO

A DUPLO figurák elég sok változáson estek át 1976-os megjelenésük óta, szerencsére egyre játszhatóbbak és élethűbbek lettek. A legelső figurák egyszerűen egy nagy kockából álltak, rajtuk egy fejjel.

duplo5.jpg

A hajak és a testek nagyjából az összes akkori színkombinációban fellelhetőek voltak. Azt hittem, hogy csak olyan figura létezik, amely valamely irányba néz, de szerencsére nem.

duplo1.jpg

A második változatnak már voltak kezei és lábai. Sajnos a figura még mindig elég szögletes, és az arckifejezések is megmaradtak, valamelyik irányba néznek. Már rakhattunk a kezükbe eszközöket, és sapkákat tehettünk rájuk.

duplo2.jpg

A harmadik és ma is használatos figurák már teljesen emberszerűek, bár lábuk hatalmasnak tűnik a testükhöz képest. Ezek az emberkék már teljes fejjel rendelkeznek, orral, arccal és füllel.

duplo3.jpg

Rengeteg féle kiegészítő létezik, és már ebbe a világba is beszivárogtak a szuperhősök és a hercegnők. A kedvencem a Joker figura.

duplo6.jpg

1979 - 1988 Fabuland

fabuland2.jpg

A Fabuland LEGO témakör az egyik legtovább élő időszak volt, ebből arányosan következik, hogy rengeteg figura jelent meg hozzá. A Fabuland figurákat a ma is ismert minifigurákkal egy időben szabadalmaztatták.

fabuland1.png

A figurák mozgatható emberi testet kaptak, és valamilyen állat fejet. Nagyjából 35 különböző állatka létezik. Ez volt az első témakör, amely valamilyen történet köré épült, és az állatok nevet is kaptak.

A figurák elképesztő erősen vannak összeszerelve, ezért nagyon-nagyon nehezen cserélhetőek. Az állatok fej festése elég sok változáson ment át a tíz év alatt, más szemeket, vagy valamilyen fej dekorációt kaptak. 1984-től rengeteg figura kulcstartóként is megjelent. A Fabuland figura pontosan 6 kocka magas.

fabuland6.jpg

1987-ben egy animációs sorozatot is bemutattak Fabuland lakóiról. A mesében sajnos nem a LEGO figurákat használták, hanem valamilyen gyurma szerű anyagot. A sorozatot szerencsére nálunk is bemutatták:

1981 - 1992 Basic figura

Ezek a típusú figurák a fiatalabbaknak szóló Basic és Dacta (oktató célú) készletekben jelentek meg, ügyelve, hogy ne nagyon lehessen őket szétszedni, nehogy a kisgyerekeknek baja származzon belőle.

basicfigure1.jpg

Az emberkéknek két fajtája létezik az úgy nevezett 'ujjbáb' (finger puppet) és a mozgatható végtagú, a Fabuland figurákból már ismert, testrészekkel rendelkező, emberi alakú bábú. Az első fajta figurát azért nevezik ujjbábnak, mert gyerekeknek nagyjából pont beleillik az ujjuk a baba testébe, ami egy 2x2 alapterületű üreges blokk.

basicfigure2.jpg

basicfigure5.jpg

Összesen kétféle, egy piros lány és egy kék fiú létezik. A második fajta figurát nagyon kevés készletben használták, pontosan négyben, amelyhez négyféle külön emberke járt. A ujjbábok szabvány 4 kocka magasak, az emberi testűek 6.

basicfigure3.jpg

basicfigure4.jpg

Egy hét múlva, a következő részben három, a normál minifiguránál jóval nagyobb figurát fogunk megnézni. Tartsatok velem!

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: történelem lego figura basic lego figura duplo fabuland lego történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr1014222431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2018.09.15. 09:28:57

Vártam már nagyon egy ilyen posztot. Mégpedig azért, mert gyönyörűen bemutatja, hogyan ment el a maradék esze az emberiségnek. Amit a legóemberek evolúciója mutat, azt én úgy hívom, hogy információsokk. Merthogy egy kicsit sem baj, hogy egy 2-3 éves korosztálynak szánt játék egyszerű formájú. Ez ugyanis kevés, lényeges, és egyszerűen feldolgozható információt hordoz, ami éppen megfelel a korosztálynak. Nem, a kisgyerek nem hülye, de nyilván oka van annak, hogy nem rögtön atomfizikát tanítunk neki. Ma egy ugyanolyan kétévesnek legózás közben sokszor annyi információval kell megbirkóznia, mint pár év tizeddel ezelőtti elődjének. Látszólag ezzel nincs semmi gond, sőt, tök jónak tűnik, hogy még több ingerrel stimuláljuk, fejlődik tőle a gyerek. Csakhogy egyrészt ami sok, az sok. Illetve sokk. Szegény kiskölök egyszerűen információsokkot kap, nem tud ennyi mindent feldolgozni. Ennél fogva felszínesen fogadja be az információkat, és végük többféle, de egyenként kevesebb információ marad meg benne. Ez pedig bizonytalan alapot fog képezni a későbbiekhez. A másik probléma, hogy mindent készen adunk a gyerekeinknek. Hol marad a fantázia, hol marad a beleélés?
A legóemberek evolúciója valójában a fejlődés mint olyan szomorú oldalát mutatja be.

Lobo Marunga 2018.09.15. 09:33:28

Más: A Fabuland figurákra nem éppen volt jellemző a stabilitás. Cserélgetni az elemeiket nem lehetett, ennek gondolom biztonsági oka volt, hiszen kicsiknek szánták. Ugyanakkor a karjuk és főleg a lábuk egy idő után nagyon meglazult, sőt, a nyakuk is, így a nagy fejük előrehúzta őket. Egy használtabb figurát sima felületen már alig lehetett emiatt talpra állítani, és még bütykös alapon is gyakran előrahajoltak.

Hardcore Build 2018.09.15. 10:08:17

@Lobo Marunga: igen, ez teljesen igaz, a figurak nagyon ossze voltak szoritva, es nem kellett nekik sok ido, hogy kikopjanak es semmi tartasuk ne legyen. Szerencsere kikuszoboltek a problemat a kesobbi gömbcsuklós figuráknál
süti beállítások módosítása