2018.
09.15.
Az alfa vár

A Weetabix kastély. A LEGO kastélyok nagyapja. Az alfa vár.

Téma: Castle, Kastély
Altéma, korszak: Castle
Kiadás éve:
1970 (Nagy-Britannia)
Név: Weetabix castle

001.jpg

A szett 1971-ben, más források szerint 1970-ben jelent meg, és a legelső olyan kastély témájú szett volt amit meg lehetett vásárolni. Nem beszélhetünk igazi megjelenésről, és igazi vásárlásról, hiszen ez a készlet egy promóciós kampány keretében volt csak megszerezhető. A Weetabix egy brit központú, gabonapelyhet gyártó cég, és eléggé belefolytak a LEGO történetébe az évek során, elég sok készletet lehetett tőlük megszerezni promócióból, amik manapság nagyon ritkák és nagyon keresettek. Valószínűleg a megvásárolt reggeli kekszhez járt valamilyen kupon amit visszaküldve a Weetabix elküldte a szettet. Nem sikerült kideríteni, hogy a keksz került 2 font 50-be, vagy ennyiért kellett kekszet vásárolni, vagy ennyibe került a kastély. A szettről azért tudunk nagyon keveset, mert a LEGO nem tart információt a promóciós készletekről, és a raktárukban sem tart példányokat belőlük.

1971-weetabix-lego-castle.jpg

A készlethez sajnos nem tartozik doboz, a Weetabix a promó szetteket kezdetben csak egy sima barna karton dobozban küldte a vásárlóknak. A leírás egy elég furcsa stílust követ, éppen az adott lépésnél lévő elemek vannak csak színekkel kiemelve.

A vár nagyon harsány színekből épül fel, és valószínűleg a LEGO egyik alapelve érvényesült. Az egyik fontos alapelv, hogy nem sugározhat erőszakot a játék, ezért az elemek világos vidámabb színűek, nem pedig szürkék, nehogy a gyerekek tankokat kezdjenek el építeni az elemekből. Ugye arról a az időszakról beszélünk amikor nagyon sok nagy háború zajlik éppen.

008.jpg| Vakító színek, véletlenszerű ablakok |

A leírás 19 lépésből áll, ami 19 szintnyi falnak felel meg. A vár nem minifigura méret helyes sajnos (talán a baba méretü figurákhoz jó lenne), teljesen elnagyolt vagy éppen túl kicsi. A vár három darab 10 x 20-as vastag alaplapra épül, és itt jön is az első anomália: senki nem tudja pontosan melyik alap járt hozzá eredetileg. A Bricklink a 700eD változatot tünteti fel, több gyűjtő viszont a 700eX-re esküszik. Meglepetés, hogy nekem a 700eK változat van hozzá, amelyről nincs semmilyen információ (lehetséges, hogy ez egy sima 700e). A vár fala dupla vastagságú, tehát nagyon stabil, jó nehéz szétszedni, és kétszer olyan nehézzé is teszi szettet.

002.jpg| Vastag és vékony falak |

Érdekes, hogy a bástyák csak egy kocka szélesek, és teljesen zártak, se ki, se be, sehol. A legnagyobb sárga tornyot is csak egy jelképes befalazott ajtóval látták el. A torony tetején egy kisebb torony áll, aminek a bejárat egy elem széles tehát maximum a mikro figurák férnének be. A bástyákon körbe teljesen véletlenszerűen elhelyezett ablakok vannak, lőrés szerűen. Legalább a kapuhoz tartozó két torony ablakát rakhatták volna azonos szintre. A leírás ráadásul hibás is, az egyik helyen nem mutatja, hogy rakjunk be ablakot. A második anomália a nagy sárga toronyhoz tartozó lépcső színe, a leírásban szerintem fehér szerepel, de több embernél láttam, hogy szürke elemekből van megépítve.

003.jpg| Befalazott ajtó, és a fehér lépcső, koszos lépcső |

Az egész készlet teljesen alap elemekből áll, egyetlen érdekes része a zászló, amelyről nem sikerült kideríteni, hogy a talpas vagy a talp nélküli változat, mivel a bricklink nem tesz különbséget a két változat között (elég helytelenül, mert a talp nélküli változat jóval régebbi, ezért vélhetően a talpas változat járt a szetthez). Érdekesség, egyes forrásokból értesülve, egy másik, brit mintás zászló is járt hozzá.

 

005.jpg| Üres, elhagyatott bástyák |

006.jpg| Csak az aktuális elemek színesek |

005-2.jpg| Az 1 széles bejárat |

weetabix_castle_set.jpg

Problémák: eltörik / elhajlik a zászló, kitörik a kis ablakok üveg része (nem tudni, hogy az emberek megpróbálták kipattintani az üveget a keretből, de nagyon sok ilyen törött elemet láttam)

Konklúzió: nem túlzottan játszható a készlet, viszont a vár alak nagyon jó. De inkább tűnik nekem egy basic építő szettnek, amiből vár is építhető.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: retro lego vár bemutató kastély castle review weetabix 00-1 szettszerda

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr6914197707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása