2018.
10.28.

Mióta megnyílt, azaz egy éve vágytam arra, hogy megnézzem a LEGO márka új szentélyét, a billundi látogatóközpontot, a LEGO House-t. Sőt, Billundban és Dániában sem voltam még, pedig van egy-két program és attrakció, ami régóta álmaim között szerepelt.

legohouse_9.jpg| Peti és Erzsi a LEGO House előtt. |

Szeptember végén sikerült eljutni szinte mindenhová. A LEGO House-ba is, ugyanis itt kezdődött a Skaerbaek Fan Weekend nevű rendezvény - de erről majd egy másik bejegyzésben.

legohouse_25.JPG| Ole Kirk házánál. |

A LEGO House 50 méterre található a LEGO atyjának, Ole Kirk Christiansen házától. A téglából épült ház melletti létesítmény kívülről olyan, mintha méretes LEGO kockákból épült volna. Nem csak a 2x4-es kocka oldalának arányaival megegyező csempék miatt, de nagyobban tekintve is olyan, mintha építőelemeket rakosgattak volna egymásra.

legohouse_1.jpg| Kjeld Kirk a LEGO Ideas-on 10000 támogatót begyűjtött építményekkel. |

Beérve a LEGO Square-en találjuk magunkat. Ide ingyenes a belépés és ingyenesen megközelíthető a LEGO Brand Store, a kávézó, az étterem és egy tágas aula, valamint egy-egy előadóterem és rendezvénytér. A LEGO House a város közösségi tere is egyben. Úgy tűnik, ezt az emberek is így vélik: tavaly több, mint 400.000 látogatója volt a háznak, de ebből csak 220.000 váltott jegyet az élményterekbe.

legohouse_4.jpg

Ezek, az experience zone-ok jelentik a fő attrakciót. A színekkel jelölt tematikus területek a LEGO játélményt hangsúlyozzák. Sőt, az újféle játékok által a LEGO kockákból való építgetés újszerű lehetőségeit is megismerhetjük. Elfogultság nélkül állítom, működik! Miközben végighaladunk a játékokon, az érzés, ami elfog minket egyszerre nagyon ismerős és szokatlan, roppant izgalmas.

legohouse_5.jpg

A Masterpiece Gallery-ben felnőtt LEGO rajongók apró és közepes méretű, valóban mesteri alkotásaiból álló kiállítás öleli körül a három LEGO építési rendszert reprezentáló lélegzetelállító dínót.

legohouse_12.JPG

legohouse_13.JPG

A piros zónában vegyes kockákból, sárga kockákból, sárga és fehér kockákból (a dán zászló színei), DUPLO kockákból és Technic építőelemekből építhetünk.

legohouse_15.JPG

A sárga zónában virágokat rakhatunk össze, kerekes járműveinket tesztelhetjük, próbára tehetjük építményünk stabilitását a rázkódó dobon - vagy épp megtáncoltathatjuk rajta modellünket a konga zenére és saját halacskánkat is életre kelthetjük.

legohouse_7.jpg| Születésnapi süti. |

A zöld zónában összerakhatjuk minifigura alteregónkat, DUPLO várost építhetünk, stop-motion videót készíthetünk és megtekinthetünk 3 káprázatos LEGO terepasztalt. Őszintén mondom, e három terepasztalhoz foghatót még sosem láttam. Rengeteg részlet, érdekesség, vicc, működő rész jellemzi, de már a dimenzióival is sokkol.

legohouse_22.JPG

A kék zónában a tech-világgal ötvözött játék a hangsúlyos. Jégbe fagyott figeket szabadíthatunk ki, várost építhetünk, amit digitálisan tudunk benépesíteni, autókat tesztelhetünk és DUPLO vonattal játszhatunk.

legohouse_23.JPG

Minden zónához tartozik kültéri játszótér is. Itt a játékok fából készültek. Tulajdonképpen, a játszóterek a ház teraszain kaptak helyet. Nekünk már nem jutott időnk arra, hogy megtekintsük az itteni mászókákat is (ahogyan például az éttermet sem tudtuk kipróbálni).

legohouse_11.JPG

A ház nagy dobása még az egyik legnagyobb LEGO építmény, amit valaha láttam: a 6,3 millió kockából álló, több emelet magas Kreativitás fát. A törzsében megtaláljuk a LEGO alapjait: a régi fajátékokat, Ole Kirk monogramját. A lombjain egy-egy LEGO témát mutatnak be, mint a kreativitás fájából kinőtt termés. A legtetején a fa még épül - jelezve ezzel, hogy az ötleteknek nincs vége.

legohouse_14.JPG

Nagyon érdekes az alagsorban található hivatalos LEGO múzeum, ahol megismerhetjük a LEGO alapítójának és a márkának a történetét. Legendás játékokat láthatunk saját szemünkkel, mint a fakacsa vagy épp a kora műanyag játékok. Nyomon követhetjük a termékek fejlődését egészen napjainkig. A tartalmas gyűjteményben rábukkanhatunk olyan darabokra, melyek nekünk is megvannak otthon. Egy nagy érintőképernyőn a saját gyűjteményünket is összeállíthatjuk.

legohouse_8.jpg

Természetesen a LEGO House-ban egy igazi brand store is van, amiben a teljes LEGO szortimentet megtaláljuk, azonban irtó drágán. Hogy el tudjuk képzelni, mennyire: a hazai certified store-ok olcsónak számítanak az itteni brand store-hoz képest.

Cserébe azonban találunk néhány olyan terméket, amit csak itt tudunk beszerezni. Ilyen például a LEGO House modelljét rejtő LEGO Architecture készlet, vagy a kreativitás fájának mini változata, valamint néhány kulcstartó és egyéb kiegészítő. Amikor mi ott voltunk, a felnőtt LEGO rajongókra és gyűjtőkre gondolva volt néhány kiegészítő program, így például LEGO tervezők dedikálták a saját maguk által tervezett szetteket. Én csak a kreativitás fájából vettem, de a saját példányaimra rá is került a szignó.

A LEGO House mottója tökéletes: ez a gyönyörű épület valóban The Home of the Brick, azaz a kocka otthona. Már az építésének is ez volt a célja és Kjeld Kirk elmondása szerint sem a profit az elsődleges szempont az attrakció fenntartásakor. Sokkal inkább a LEGO kocka és annak története, az abban rejlő lehetőségek, a LEGO játékélmény méltó reprezentálása. A LEGO elveinek, történetének, gyermek- és játékközpontúságának megelevenítése. Ez tökéletesen sikerül, páratlan élmény volt itt lenni és megtapasztalni mindezt.

legohouse_6.jpg

Itt jegyezném meg, hogy a személyes találkozás Kjeld Kirkkel szintén nagyon szép emlék. Emberi, közvetlen úr, aki jó kedéllyel fogadja a LEGO őrülteket. Maga is gyakran sétálgat a LEGO House-ban és játszik, nézegeti az építményeket. Elárulta azt is, a kedvenc játéka a halacskaépítő.

legohouse_17.JPG

A LEGO House-ba körülbelül 10.000 Ft a belépő (mi ingyen mentünk be a felnőtt LEGO rajongói nap keretén belül). Teljesen megéri az árát, de az egyéb költségekkel érdemes óvatosan bánni. A látogatás előtt töltsétek le a LEGO House applikációját, mivel ezen keresztül hozzáférhettek majd a különböző aktivitások során rólatok vagy az építményetekről készült fotókhoz, animációkhoz.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego látogatóközpont Billund LEGO House Skaerbaek Fan Weekend Skaerbaek Fan Weekend

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr7214327601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása