2018.
11.03.
Knights Procession

1979-et írunk, éppen kinevezik Kjeld Kirk Kristiansent  a LEGO csoport élére. (a LEGO alapító Ole Kirk Christiansen unokája). Ugyanez az év, amikor is a LEGO a magasba tör, nevezhetjük Golden Age-nek, azaz az Aranykornak. Személy szerint nekem ez az az időszak amikor a legjobb készleteket fejlesztette a cég A LEGOLAND Space, LEGOLAND Town, és LEGOLAND Castle termékcsaládok is ekkor jelennek meg (igazából 1978-ban kezdték el őket árulni, de 1979-ben volt az igazi fellendülés, a LEGO Space-t meg is választották az év játékának a nürnbergi játék kiállításon).

60771.PNG

Téma: Castle, Kastély
Altéma, korszak: Classic castle
Kiadás éve:
1979 (Európa, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada), 1981 (USA)
Név: Knights Procession (a készletek neveit általában az amerikai kiadású dobozokról veszik, ott különleges módon, a készletek nevével jelentek meg a játékok, amelyek szerintem sokkal jobban is néznek ki)

60772.PNG

A szett két változatban jelent meg, először 1979-ben Európában, majd 1981-ben az USA-ban. Nekem csak az amerikai változat van meg, ami mondjuk nem baj, mert sokkal szebb a doboza. A különbség a két változat között, hogy az európai változatban a 3062a tömör henger szerepel, míg az amerikaiban a 3062b már nyitott tetejű henger, tehát ebben a két évben jöttek rá, hogy jó lenne dolgokat átdugni a hengeren :P. Azért hivatkozunk 6077-1 sorszámmal az amerikai változatra, mert később egy másik szett is megjelenik 6077-tel.

img_0471.jpeg| A szekér felszerelése. Sajt? Hús? Széna? Leginkább a kék érdekelne... |

A készletet nevezhetnénk figura pakknak is, ezt indokolná a hat figura, de mivel van hozzá egy kis szekér, ezért nem tehetjük ezt meg. A kis szekér a katonák ellátását hivatott támogatni...vagyis...nem nagyon tudom eldönteni mi lehet a szekér tartalma, ugyanis a szett neve 'procession', tehát 'felvonulás', amikor is a haderőt szokás bemutatni (tippeket várok, ki mire asszociál a szekér cuccairól). A szekér kereke egy sima autó kerék, fekete gumi abronccsal, itt még nem létezett a későbbi barna szekérkerék.

img_0463.jpeg| Valószínűleg valami ital lehet a hengerekben |

Figurák, figurák, figurák. Csodálatos figurák. A szetthez négy egyforma kardos-pajzsos és két alabárdos minifigura tartozik. A festett, szerencsére nem ragasztott, minifigura torzó mind a hat emberkén azonos, kék pajzs alakon szürke-piros kisebb pajzs. Ezek a testek csak az ugyanebből az érából származó figura pakkokban fellelhetőek (sajnos elég keveset tudunk ezekről a pakkokról). A négy kardos figurához tartozik négy ugyanilyen mintájú pajzs is.

60773.PNG

A fegyverek érdekessége, hogy a régi fajta, világos szürke fényes (fontos! :)) ABS műanyagból készültek (a különböző műanyag típusokról egy másik bejegyzésben fogok bővebben írni). Az emberkék sisakjai különbözőek, mintha csak sugallni próbálnák, hogy másféle 'fémből' készültek a csak 1984-ben felépülő kovácsműhelyben (a szekérkereket is neki köszönhetjük, kösz kovács úr!). A kardos embereké hasonló világos szürke mint a fegyverek, az alabárdosoké már a sötétebb szürke, ezzel is előre mutatva a későbbi kastély szettekre.

60774.PNG

Problémák: Könnyen elhajlik a kard és megmarad a fehér törésnyom a markolatnál. Elhajolhat a kardos emberek sisakján az orrvédő rész. Az alabárdos emberek sisakján megtörhet az állvédő rész.

Érdekesség: Nekem az amerikai dobozban valamiért a 677-es európai leírás volt, lehet nem gyártottak másikat? Olyan bejegyzést nem is találtam amin csak a 677 szerepelne, vagy 677/6077 szerepel, vagy csak 6077.

Kiegészítés: a leírást 1979-ben nyomtatták, gondolom megmaradt pár ezer darab, amit utána a 6077-hez csomagoltak. Mindegyik leíráson a teli tetejű henger szerepel.

img_0467.jpeg

Legdrágább elem: pajzsok és kardok, egyaránt kb. 400 HUF/db. Az amerikai verziójú szett manapság jóval olcsóbb, mint az EU kiadás. (Persze egyértelműen a doboz mindig a legdrágább, ezért azt nem veszem számításba.)

img_0462.jpeg| Kedvenc alternatív összeszerelésem, a katonák húzzák a sérült haverjukat, aki még mindig nagyon boldog |

img_0464.jpeg| Miért nem tudják manapság is így csinálni, ahelyett, hogy egy bazi nagy matricát ragasztanak a dobozra, amit nem lehet levakarni |

img_0465.jpeg| Imádom ezeket a szövegeket! |

img_0466.jpeg| 2001-es bezárásáig, a svájci üzemben készült a Legók 30%-a! |

A dobozon a PS 72-76 jelzés, arra utal, hogy a játék megfelel a játékbiztonsági mércéknek, és nyugodtan játszat vele mindenki 14 (!!!) éves korig. A CT 06082, Connecticut posta kódja, az amerikai disztribúció székhelye.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: retro lego bemutató castle review classic castle 677 6077 szettszerda lego retro

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr1014197711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurmunk 2018.11.04. 19:29:09

Sziasztok

Köszi a cikket, mindig szórakoztat ha a gyerekkorom játékai előugranak.
Ha érdekel valakit van pár kis-közepes készletem, amiket esetleg eladnék (ha egy gyüjtő vennék meg az külön öröm lenne).
süti beállítások módosítása