2018.
12.07.

Az agyunkban elektromos jelek sokasága cikázik. Elméletben, ha ezt a jelhálózatot fel tudnánk térképezni, és fel tudnánk tölteni egy számítógépre, akkor lényegében digitális halhatatlanságot nyerhetnénk. Ez nagyon sok etikai kérdést felvet, viszont amellett nem szaladhatunk el, hogy az emberi agy feltérképezése segít, hogy minél jobb robotokat készíthessünk. 

42-46210091.jpg

Eddig egyetlen állati szervezet teljes konnektomját (az agy idegsejtjei között létrejövő kapcsolatok térképe) sikerült leképezni. A C. Elegans fonalféregnek mindössze 302 idegsejtje van. Ezt a kis állatkát virtualizálták le az OpenWorm Project tudósai. A projekt nyílt forráskódú, tehát akár otthon is elkészíthetjük a saját tudattal élő virtuális férgünket. Sőt, egy EV3 robotba is feltölthetjük!

A féreg tényleg nagyon egyszerű élőlény, amelynek a táplálkozás az első célja. Az állatka 'orr' részét egy EV3 szonár helyettesíti, a 95 mozgató neuront pedig a robot két oldalán végighúzódó motorok. A motorok sebessége az ingertől függően gyorsul illetve lassul. Itt kell megjegyezni, hogy ez NEM programozott, és nem is tanított mozgás, ez ténylegesen a teljes leképezése az idegsejteknek. A robot amint akadályba ütközik megfordul, amint élelmet detektál maga előtt, ez fütyüléssel jelzik neki, megindul előre. A teljes működést itt olvashatjuk.

Meghökkentő, mi mindenre jó egy LEGO EV3 robot.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: agy robot robotika neuron lego brain féreg mindstorm AI ev3 openworm neurorobotics

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr1514341295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása