Állandó oldalak

ÜDV KÖZTÜNK!
Ne csak a rendezvényeken találkozzunk! A KOCKAFESZT LEGO rajongói blogja.
KERESÉS
ARHÍVUM
BLOGAJÁNLÓ
2018.
12.12.

Egy pici, tökéletes állapotban lévő bontatlan régiséget vásároltam néhány hete, de kaptam hozzá egy kicsit nagyobb, a doboza alapján elég ramaty állapotban lévő régiséget is. Ez volt a 6650 Tűzoltóautó, 1981-ből.

6650_1.jpg

A doboz nem csak erősen kopott volt, de az egyik oldalán meg ki is nyílt egykor, celluxszal volt visszaragasztva az oldalsó papírfedél a helyére. Reménykedtem, hogy ez a beltartalmat nem érinti és valóban egy ép, új készletet kapok.

6650_2.jpg

Mivel a doboz sérült volt, nem láttam értelmét annak, hogy lezárva őrizgessem az utókornak - úgysem bontatlan, hiszen már egyszer felbontották. Ezért aztán a celluxnak estem egy ollóval és felbontottam a készletet. A hibák mellett is, ez egy varázslatos érzés volt, igazi időutazás.

6650_18.jpg

A pici doboz első és két oldalsó oldalán a készlet látható, míg a hátulján alternatív modellek. Ezekhez nem kapunk építési útmutatót, azonban a képek alapján is könnyen összerakhatók. A doboz tetején és elöl a bal felső sarkában ott a LEGOLAND felirat is. A karton tetején egy perforált fül is van, azaz a boltokban egykor fel is tudták akasztani, vagy rúdra fűzni ezt a terméket.

6650_17.jpg

A dobozban két füzetecskét találunk. Nem is annyira füzet, inkább egy hosszú, sokrét hajtott lap. Az egyik természetesen az építési útmutató, amiben nem egyesével vették sorba a lépéseket, mint manapság, hanem azokat csoportosítva haladunk a kész modell felé. A hátoldalon a már a dobozon is látott egyéb építési ötletek vannak, kicsit nagyobban.

6650_15.jpg

A másik füzet egy rövid termékajánló. Pici képekkel mutatja be az akkor forgalmazott termékcsaládok főbb termékeit.

6650_14.jpg

Balázs bloggerünk jóvoltából nagyban is megtekinthetünk egy korabeli, magyar nyelvű katalógust, ami bár két évvel későbbi, 1983-as, még így is nagy az átfedés a készletben talált mini termékajánlóval. Hát igen, akkoriban nem évente 800 féle termékkel dolgoztak.

Az építés 8-10 percig tartott. Lehettem volna gyorsabb is, de átadtam magamat az érzésnek, no meg arra is figyelnem kellett, hogy egyetlen lépést se hagyjak ki. Hiába, engem is elkényelmesítettek a mai szájbarágós útmutatók.

6650_6.jpg

A tűzoltóautó már a méretével szerez egy varázslatos bájt. A kisebb autó könnyebben használható az apró kezekkel. Nem, a mára bekövetkezett méretnövekedést az sem indokolja, hogy a nagyobb kocsik strapabírók, erre a kisautóra ugyanis bátorkodtam ránehezedni nem is egyszer és meg sem kottyant neki.

6650_7.jpg

Kerekeit fémtengely közi össze, ezért nagyon erősek a vastag kerekek. Az építőelemek pedig határozottan szorosabban kapcsolódnak egymáshoz, mint a mai kockák. Összeillesztésük nem megy könnyen, némileg erőlködni kell, de a "clutch power" is nagyobb.

6650_5.jpg

A kocsi hátulja teljesen kidolgozatlan. Ez talán már a nyolcvanas években is gyengeségnek számíthatott. Elöl két lámpa és egy szellőző figyel.

6650_4.jpg

Az egyik oldalt a rádióvevőnket tudjuk tárolni, a másikon pedig a tömlőt találjuk. Ez az elmúlt majd negyven évben mit sem változott, azonban a régi típusnál még előre meg volt kötve a madzag a csörlő egyik végén, míg manapság nekünk kell csomóval vagy becsíptetéssel oda rögzíteni.

6650_3.jpg

A vezetőfülke két oldalán valóban nyíló ajtók vannak, amik ráadásul a tűzoltóság logójával nyomtatottak. Ám hiába nyitjuk ki az ajtókat, oldalról csak körülményesen tudjuk betenni a figuránkat. Erre a tervezők is gondoltak, ezért a tető - ahogyan a mai szetteknél is - egy mozdulattal nyitható és felülről jól hozzáférünk a fülkéhez. A tetőn két fényjelzés van.

6650_9.jpg

A tető alulról némileg üreges, így pont elfér a taréjos sisakú minifigura alatta. Sajnos ezen a tűzoltóautón nincs létra vagy emelőkosár.

6650_12.jpg

Látszik, hogy ezzel a termékkel történt valami egykoriban. Nem csak a bontott doboz árulkodik erről, hanem a nem bezacskózott alkatrészek és az enyhén megsárgult szélvédő. Ettől eltekintve, a kockák karcmentes, csillogó állapotúak.

6650_8.jpg

A tűzoltónk nagyon aranyos figura. Arca még a pont-pont-vesszőcske, klasszikus mosolyú arc. Ruhája egyszínű fekete, csak a torzó elején van egy szerény, nem is annyira tűzoltós dekor.

6650_11.jpg

Ha a 6650-et hasonlóképpen szeretném értékelni, mint a mai készleteket, talán a létra hiányát és az elhanyagolt hátsó részt lehetne megemlíteni, mint gyenge pontok. Azonban 37 távlatából ennek a kritikának nincs létjogosultsága.

Ez a készlet tündéri, cuki, levett a lábamról és megdobogtatta LEGO rajongói szívemet. Összerakása feledhetetlen élmény a végeredmény pedig valóban szemet gyönyörködtető.

 Iratkozz fel YouTube csatornánkra, ahol további érdekes videókat osztunk meg a LEGO világáról.

Ez a pici autócska megtestesíti mindazt, ami a LEGO játéknak a szíve-lelke, ami a LEGO márkának az egyik legnagyobb értéke. Időt álló darab, a gyűjtemény éke.

6650_13.jpg

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: retro vintage 1981 lego bemutató tűzoltóautó tűzoltó review kedvcsináló 6650 legoland town szettszerda szett szerda lego 6650 fire and rescue van

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr3314214351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása