2018.
12.13.
Knight's Tournament

Téma: Castle, Kastély
Altéma, korszak: Classic castle
Kiadás éve:
1979 (Európa, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada), 1981 (USA)
Név: Knight's Tournament, Ritter-Turnier, Tournoi de chevaliers, Ridderfeest

A klasszikus kastély szériához tartozó, szám szerint második lovagi torna szett először 1979-ben jelent meg Európában és Ausztráliában 383-as kódszámmal, majd 1981-ben 6083-as számmal az USA-ban (nagyon sokszor az európai változat számához hozzácsaptak egy hatost vagy egy nullát).

img_0472.jpg

A 383-2 es elnevezés arra utal, hogy 1979-ben már létezett egy szett 383-mas számmal, egy jóval előbb megjelent (1973) teherautó és exkavátor készlet. A két változat között semmilyen különbséget nem lehet felfedezni, a henger elemeket nem változtatták meg a lyukas változatra, mint ahogy azt tették a 677/6077 szetteknél.

A doboz egy idilli zöldellő mezőt és kék eget ábrázol, a királyi család éppen mulat. A doboz hátulján egészen mókás alternatív építmények kaptak helyet, például építhetünk traumatológiát, vagy a királynőt átképezhetjük limonádéárús lánnyá. Sajnos az én dobozomat egy hatalmas ár matrica csúfítja. (Olvassátok el, hogyan lett eltüntetve a matrica, egy korább cikkben!)

img_0473.jpg

A készlet egy lovagi tornát hivatott bemutatni, amit valószínűleg, mint mindig, a király szórakoztatására tartottak. A királyi lelátó sátor, egy 8x24-es zöld alaplapon fekszik, amit viszonylag kevés szettben használtak 1975-től 1989-ig, majd újra előszedtek egyetlen kalóz készlet erejéig 1993-ban. A sátor hátsó fala teljesen kék, minden bizonnyal tettek volna rá valamilyen matricát ha előtérben lenne, ahogy ezt rengeteg szettel tették akkoriban. A fal két zászlót és egy piros-fehér csíkos sátortetőt tart. A két zászló négy matricát tartalmaz, arany keretben egy kék-piros-bézs színű pajzs alakkal.

img_0476.jpg

A zászlók talpai már új típusúak, tehát van az alsó hengeren toldalék. A király és a királyné egy sárga (arany?) közös trón padon ül, a királyi részen kicsit jobban feldíszítve. A sátor mellett áll egy magas ciprusfa, ez az elem nagyon ritka és keresett, ezért ez egyben a készlet legdrágább eleme is. Ezt a típusú fát 1979-től 1986-ig használták, egészen kis számú (15) készletben, és ezeknek a nagy része is kiegészítő csomag (Service Pack) vagy Dacta (ezekről majd talán később).

img_0480.jpg

A torna legizgalmasabb része a két 'épített ló', amelyek nagyon-nagyon jól néznek ki a csíkos és a kockás palásttal. Ezeknek a lovaknak a hátránya, hogy elég nehéz úgy ráültetni a lovagokat, hogy ne essen ki a kezükből a fegyver vagy a pajzs. Mivel nem mozgatható a ló feje, ezért útban van. A ma is ismert ló figurákat, keskenyebb mozgatható fejjel, csak 1984-ben kezdték el gyártani (megint köszönetet mondunk érte a kovács Úrnak). Érdekesség, hogy a lovaknak nincs szeme, amit egy évvel később egy nagyon híres készletben javítottak. A lovak palástjában lévő lejtős elemek, a régebbi fajta, még tartó oszlop nélküli változatok.

img_0478.jpg

A készlet hat minifigurát tartalmaz, egy királyt, egy királynőt, két testőr katonát, és a két éppen a tornán résztvevő lovagot. A két kékvérű minifigura, igazából, az információk szerint, egy herceg és egy hercegnő. Az első igazi király figurát egy jóval későbbi vár tartalmazza. Valószínűleg ezért nincs koronája, és ezért vették lazábbra a figurát, jól fésült herceg, és a punk piros hajú hercegnőcskéje.

img_0479.jpg

A pár vígan iszogat (elég furcsa ez a kék bögre elem, a középkorban nem nagyon voltak kék dolgok). A herceg ruháján, ugyanaz a minta látható mint a sátor két zászlóján, a hercegnő pedig két nagy aranyláncot visel, biztos jó nehéz lehet. A két testőr katona ugyancsak a már bemutatott pajzsos mintát viseli. Az is feltűnt, hogy ebben a korszakban nem alkalmaztak sem mellvért sem láncing mintákat, lehet a katonák egy egyszerű pólót viseltek.

img_0477.jpg

A lovagok sisakja szerintem a ma is leginkább 'lovagos' sisak, felnyitható tollas rostéllyal. Sajnos ezek a rostélyok elég nehezen maradnak a helyükön. A ruhájukon a pajzs minta megegyezik a kezükben tartott pajzzsal, az egyik bordó-piros, a másik bézs-piros négyzetes mintájú. Ezeket a pajzsokat csak ebben a szettben és egy másik jobbára ismeretlen figura csomagban találhatjuk meg. A lovagok barna kopját tartanak, a korábbi szettekben ezek még szürkék voltak.

img_0477.jpg

img_0475.jpg

img_0474.jpg

Problémák: elhajlik a testőr katonák sisakjának orr része, lekopik a herceg aranyszínű festése, lekopik a hercegnő arany nyaklánca, eltörik a lovagok sisakrostélya, a matrica lekopik a zászlókról, letörik a ciprusfa felső része

Legdrágább elem: ciprusfa 3400HUF, fekete sisakrostély, 2500HUF

Érdekesség: Bárhogy kerestem, nem találtam itthon olyan 1979-ből származó katalógust amiben szerepelt volna kastély készlet, lehet ezeket csak később rakták bele. Viszont megtaláltam a neten, hogy igenis benne voltak, ezeket majd később beszerzem.

DE! A cikk megírása után 2 héttel, szerencsére a LEGO kiadott egy csomó régi reklám brossúra képet, a minifigurák 40 éves születésnapja alkalmából:

ad-1979_86.jpg

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: retro lego bemutató kastély lovagi torna castle review lego castle 383 classic castle 6083 szettszerda

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr6114197717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása