Állandó oldalak

ÜDV KÖZTÜNK!
Ne csak a rendezvényeken találkozzunk! A KOCKAFESZT LEGO rajongói blogja.
KERESÉS
ARHÍVUM
BLOGAJÁNLÓ
2019.
02.10.
Spoilermentes vélemény a The LEGO Movie 2-ről

Nem minden szupi-szuper - éneklik a szereplők az A LEGO Kaland 2 végén. Sajnos ez igaz a filmre is, amit már háromszor láttam a moziban. Kellett is, mert az első megtekintés során nem tudtam minden részletet megfigyelni és a fejemet is csak vakargattam a sztori láttán.

Az első LEGO film nem csak LEGO rajongóknak volt nagyszerű szórakozás, de állítom, az egyik legjobb animációs film volt az utóbbi években. Minden képkockája zseniális, bámulatosan részletgazdag tájakkal, építményekkel. Pörgős, bájos, humoros minden korosztálynak és minden LEGO felhasználónak. Tökéletes.

legomovie22.jpg

A második film is ígéretesen kezdődik. Bricksburgban indul a sztori, bemutatják nekünk a DUPLON bolygóról érkezett szörnyek által elhozott világvégét. A város Apokalipcity-vé válik. A posztapokaliptikus jelenetekben látott terep az utolsó olyan helyszín, ami az első film stílusát őrzi, amiben a LEGO rajongók remek építményeket fedezhetnek fel. A történet zöme ugyanis nem itt játszódik.

Elmegyünk innen A Te-Show rendszerbe, ahol kevésbé érvényesül a LEGO kockákból épített táj. Elmegyünk úgy, hogy egy csomó dologra nem kapunk választ. Egy képkocka erejéig láthatjuk Vitruviust, ismét fejjel, egészségesen, de nem tudjuk meg, hogyan tért vissza szellem-létéből. Rossz Zsaru semennyire sem őrzi a várost, csak hörög morcos arccal. Nem tudjuk, hogy az első film vége után a felnőtt LEGO kedvelő, aki a terepasztalokat építette, miért hagy fel hobbijával. Pedig felhagy, a LEGO világban Biznisz elnök is golfozni megy, a pincét innnetől csak fia, Finn használja. (Arról is lehetne elmélkedni, mennyire szerencsés üzenet, hogy a teljes diktatúra után mindenki megkapja a szabadságot, de a város azonnal összeomlik és eluralkodik a káosz. Arról is, hogy a közös játék élménye, amit a film éltet, miért nem valósul meg apa és fia vagy apa és gyerekek között. A felnőtt LEGO rajongó és egyben szülő egyfajta közvetítő szerepet is betölthetett volna ebben a testvérharcban, a szankcionáló és leteremtő anya helyett.)

legomovie2.jpg

Tehát, az a Finn kapja a pincét, akinek a húga, Bianca érkezik a DUPLO játékokkal. Ebből, a film előzeteseiből már össze is rakhatjuk szinte a teljes történetet, az alap konfliktust és a várható végkifejletet is. Ezt a kiszámíthatóságot a film maga sem igyekszik enyhíteni: minden eseményről tudjuk, a valóságban milyen történésnek felel meg. Azonnal tudjuk, mi a két testvér konfliktusa és annak mi a tétje.

Az egyetlen csavar, ami akár izgalmas is lehetne, egy hatalmas katyvasz. Az első vetítés után nem is értettem, miről van szó, habár a film készítői kerek perec ki is jelentik egy szereplőn keresztül, hogy ez az időutazós szál a belső én vívódásával együtt mindegy is, hagyjuk a fenébe, az ilyen sztorik úgyis mind kuszák. Ezt egy sértő hozzáállásnak vélem a célcsoport felé. Írtak egy komplex történetszálat, amit meglobogtatnak, ráépítik a plot twist-et és egyszerre több értékes mondanivalót, majd lesöpörnek az asztalról mindent egy mondattal, mondván: a gyerekeknek nem kellenek a részletek.)

legomovie222.jpg

Ha már az izgalom nincs meg és a történetvezetés hanyag, legalább a viccek ülnek - gondolhatnánk, de nem igazán. Mind a háromszor gyerekek is voltak a moziban. Az első rész végigröhögcsélése helyett itt hosszú percek teltek el nevetés nélkül. Az előzetesek és a filmklipek nézegetése során kiderül, hogy a szinkronizálással nagyon sok vicc elveszett. A meglévő poénok egy része inkább a felnőtteknek szól (ahogyan tán az egész film), a gyerekeknek pedig bárgyú mókázás jut: felrobbanás utáni kormos arccal nézelődés, elesések, csillámhányás. A LEGO kockára lépést, mint hatalmas viccet kétszer is elsütik egymás után, mondjuk a fájdalom valóban átjön, hogy megint, újra hallom ezt a nem túl eredeti, mára elcsépelt poént.

benny.jpg| Egy nagyszerű készlet a sok közül. Az ára 650 Ft/figura! Szuper! |

Van, amiért viszont hatalmas dicséret jár: ez A LEGO Kaland termékcsalád a LEGO kínálatában. A film kapcsán kijött szettek tartalma éppúgy jelenik meg a filmvásznon, mint ahogy a boltokban megvehetjük őket. Az űrhajók, a kockából épített szereplők, a járművek szinte pontosan megegyeznek. A film ettől sajnos csak reklámszerűbbé vált, azonban a készletek nagyon szépek és tartalmasak, több is közöttük remek ár-érték aránnyal bír.

A második LEGO Kaland egy közepesnek mondható animációs film, ami emlékeztet az első bravúros zsenialitására, de a nyomába sem ér. Szórakoztató, aranyos, de kiszámítható és következetlen. Kimondottan érdemes megnézni, de még érdemesebb játszani a filmhez kapcsolódó készletekkel, amik nagyon jók.

A franchise-ban még rengeteg lehetőség van és bízom is a folytatásban. Ha a Warner és a LEGO Csoport nem volna annyira mohó, lehetne nagyobb szünetet hagyni az új film előtt (hiszen a mostanit is megelőzte a Batman és a Ninjago), majd amikor már mindannyian visszautaznánk a LEGO univerzumba, olyan érdekes témát feldolgozni, mint például a LEGO játék elhagyásának éveit, amit a LEGO vezetői maguk neveznek sötét éveknek és amiről azt vallják, ilyenkor a LEGO legnagyobb kihívói a fiúk szívére hajtó tini lányok. Vagy visszahozni valahogyan a felnőtt LEGO rajongót, szerepeltetni a Technic-et, a régi LEGO témákat. A létező LEGO történelem, termékpaletta és a 2014-ben a vásznon megalkotott csodálatos LEGO világ végtelen forrása lehet az elmesélésre váró történeteknek.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: vélemény film mozi a lego kaland lego kaland a lego kaland 2

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr5714618934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2019.02.11. 20:30:38

Köszi az értékelést. Ez alapján nekem itthon nézős lesz majd a film. Érdekes, hogy az első filmhez kapcsolódó készletekből semmit nem vettem annak idején, ellenben az idei legó kalandos cuccokból már többet is. Nekem jobban tetszenek a készletek, de akkor valóban igaz, amit már máshol is hallottam, hogy ez film nem is film, hanem egy 2 órás reklám.

Jegkoko 2019.02.12. 15:08:43

Hát már az első rész is nagyon rossz volt, én sajnos anno megnéztem moziban mert elhittem, hogy egy szórakoztató mese lesz. De egy unalmas katyvasz volt az egész.
süti beállítások módosítása