2020.
01.08.

Az utóbbi évek egyik legérdekesebb LEGO terméke volt a LEGO Forma termékcsalád tagjaként megjelent 81000 Koi készlet. Maga a téma és a termék is egy Indiegogo kampány eredményeként jelentek meg és teljesen új játékélményt ígért. A limitált példányszámban készülő modellt végül egy éve küldték ki a megrendelőknek, kizárólag az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

forma_1.jpg

A hófehér dobozáról nem igazán derül ki semmi. A doboz a LEGO Ideas vagy LEGO Architecture készletek visszazárható dobozaival egyezik meg. Benne pedig pár zacskó LEGO Technic alkatrészt, egy építési útmutatót, egy rövid leírást és két papírsablont találunk a ponty mintájával.

forma_2.jpg

Ha valaki nem ismerte volna a terméket korábban, ebből talán már kezdhet kirajzolódni, miről is van szó. Egy LEGO Technic vázat fogunk megépíteni, amit aztán "felöltöztetünk", hogy ponttyá váljon.

A talapzat is csak egy könnyű vázszerkezet. Ez azért baj, mert így a ponty megmozgatása mindenképp kétkezes mutatvány, hiszen a fogantyú megtekerésével mozogni kezd az egész építmény, hacsak le nem rögzítjük egy kézzel a sík felülethez.

forma_7.jpg

Közvetlenül a talp fölött van a mozgatásért felelős, fogaskerekes rész, aminek az összerakását elsőre el is rontottam, pedig nem tűnt nehéznek. Tudjuk ezt be annak, hogy tulajdonképpen ez volt életem második LEGO Technic készlete.

forma_11.jpg

A fogaskerekek által hajtott mozgó részekhez rudakat kell rögzítenünk, amik pedig a hal testszelvényeihez ízesülnek. Ha ezzel megvagyunk, elégedetten láthatjuk, hogy a hal úszó mozgását imitálja a meghajtott váz.

forma_8.jpg

Ezen a ponton az építmény úgy néz ki, mintha egy T-800-as terminátor kezén átment volna egy úthenger - kezdődhet a felöltöztetés. A lapokban előre körbeszelve megtaláljuk a ponty valamennyi burkolatát.

forma_10.jpg

Ezeket a papírdekoroket egy különleges, ebben a készletben debutáló fehér kis bizgentyűvel rögzítjük a vázhoz - ezek látszódnak a képeken is.

forma_12.jpg

Az oldalsó uszonyok állását változtatni is tudjuk, nagyjából 90 fokkal. A papírnak csak az egyik oldala nyomtatott, ezért a vízszintesnél feljebb nem érdemes őket emelni, ezzel csak rontunk az összképen.

forma_9.jpg

Ha készen vagyunk, nincs más dolgunk, mint megtekerni a fogantyút. Láss csodát, a hal szép egyenletesen hullámozni kezd, úszik. Ezzel azonban még nem járattuk csúcsra a beígért teljesen új játékélményt.

forma_5.jpg

Kiadtak a Formához további három köntöst, amivel újabb halakat tudunk megépíteni. Mivel a teljes csomagot vásároltam meg, ezek is megvannak, de úgy döntöttem, bontatlanul hagyom meg őket. A színkavalkádos egy dizájndarab, a cápa csak simán menő, a fekete-fehér viszont elvileg arra van, hogy a felhasználó színezze ki a saját ízlése szerint.

forma_6.jpg

Mindezt látva kirajzolódik, hogy a LEGO FORMA nem más, mint egy művészeti projekt. A készlet, amit összerakunk nem a LEGO építőelemekből álló konstrukció milyensége által lesz szobánk éke, egy dísztárgy, hanem a papír teszi azzá.

A LEGO rendszere mindehhez a mozgathatóságot teszi hozzá, mint jópofa funkció. A tervezők érezhetően hátrébb léptek egyet a klasszikus LEGO játékélmény megéreztetésében és a rajzolt kreativitásnak adták a főszerepet.

Ha tetszett a videó, kérlek, iratkozz fel YouTube csatornánkra, ahol egyéb érdekességeket is találsz a LEGO rajongók világából. Köszönjük.

A LEGO Csoport felnőtteknek szóló termékek széles palettájával jelenik meg évről évre. Az idősebbek szórakoztatására egész termékcsaládok léteznek, például a Creator Expert vagy a LEGO Architecture - ezeknél azonban az építési élmény a meghatározó, mielőtt eljutunk a végleges modellig.

forma_4.jpg

A 81000 Koi egy ritka különlegesség volt a LEGO kínálatában, nagyon korlátozott ideig, elsősorban művészlelkű felnőtteknek és gyűjtőknek. Én az utóbbiba tartoztam, LEGO kollekciómba szánva vettem meg a terméket. Sajnos már nem emlékszem, pontosan mennyibe került, míg Angliából ideért, összesen talán 32000-35000 forintból jött ki a teljes csomag.

Az Indiegogo kampány után váratlanul megjelent a termék az angol Shop at Home kínálatában, így ha valaki kedvet kapott a vásárláshoz, most egy ismerősön keresztül akár be is szerezheti az alapcsomagot.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego bemutató ponty hal review kedvcsináló 81000 indiegogo szettszerda szett szerda lego 81000 lego forma lego koi 81000 koi 81000 review

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr2915399806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerberus 2021.09.26. 13:39:15

Ez a Lego blog is meghalt? Nagyon úgy fest.
süti beállítások módosítása