2018.
10.03.
Szett szerda - 5. rész

A LEGO Csoport leszámol a műanyaggal. Persze ez nem igaz, csak a jövőben az elemek egy része fenntartható forrású, cukornád alapú műanyagból fog készülni. Mindezt 2030-ig szeretnék megvalósítani, amikor is az összes fő elem és csomagolás már az új alapanyagból lehet. Az új alapanyag a cukornád, gyorsabban nő mint ahogy feldolgozzák, ezért nagyon jó a fenntarthatósági mutatója. Az új LEGO elemek előállításánál a legfontosabb az volt, hogy megmaradjon az eddigi elemeknél elért magas minőség. Az elemek 98%-ban növényi alapanyagból készülnek, és több független minőség ellenőrző cég tesztjén is átment.

img_0784.jpg

A most elért mérföldkövet ünnepli a cég a 40320 Növények növényekből készletével. A készlet doboza mutatja a szokásos eljárást, hogy nyomjuk be a dobozt a perforálás mentén, de nincs rajta perforálás, helyette le van ragasztva.

img_0785.jpg

Én semmilyen különbséget nem találtam az új és régi elemek között. Egyetlen különbségre a pálmafa leveleinél bukkantam, a régi elemek egy kicsit simábbak, de ez betudható annak, hogy más öntőformát használhattak.

img_0786.jpg

A LEGO Csoport állítása szerint is csak szén-14-es (radiokarbonos) kormeghatározási módszerrel lehetne megmondani melyik elem miből készült. Egyetlen probléma volt az elemekkel: mintha a két fenyőfa görbe lenne. Sajnos nem tudtam leellenőrizni, hogy a régi elemek is így állnak-e, soha nem vettem ezt még észre.

img_0788.jpg| Ferdén nőtt fák |

A legtöbbet feltett kérdés, hogy most akkor növény szagúak lesznek a LEGO elemek, és meg lehet őket enni? A válasz nem, és a cég figyelmeztet is rá, hogy ugyanúgy ne tegyük őket a szájunkba.

img_0787.jpg

A másik kérdés, hogy az elemek lebomlanak-e? A válasz az, hogy nem mert az elemeknek tartósnak kell lenniük, viszont könnyen újrahasznosíthatóak.

Sajnos ezt a promóciós készletet csak bizonyos országokban lehet megszerezni, amikor is ha 35 USD/GBP/EUR értékben vásárolunk akkor kapunk egyet ajándékba. A kiválasztott országok, az öt legnagyobb LEGO forgalommal rendelkező ország, Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Németország és Ausztria.

img_0790.jpg

A mellékelt kis széthajtogatható brossúrán gratulálnak nekünk, hogy ilyen szerencsések vagyunk, hogy kaphattunk a készletből, és egyben buzdítanak arra, hogy ezekből az elemekből kezdjünk el építkezni, és osszuk meg őket a LEGO Life alkalmazásban. Új hősöket is kreáltak, akiknek hivatásuk, hogy zöldebbé tegyék a világot, és terjesszék a fenntarthatóságot.

img_0791.jpg

A fő karakter neve Plantus Maximus. Nyílván ezeket a karaktereket nem tudjuk megépíteni a szettből, ezért régi elemeket kell használnunk. Erre nagyon büszkék, hogy a 60 évvel ezelőtti elemekkel is kompatibilisek a mostaniak. Én is építettem egy kis dzsungelt egy 60 évvel ezelőtti lapkára.

img_0792.jpg

A 40320 egy limitált kiadású különlegesség, mellyel a cég a környezettudatos működésükben elért eredményt ünnepli. Gyűjtőknek igazán érdekes darab.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego bemutató növény review kedvcsináló nádcukor szettszerda 40320 plants from plants

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr4814212393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvp 2018.10.03. 16:16:35

Polietilenbol vannak. Ez egy rugalmas gumiszeru muanyag, ami kb. 80 fokon olvad. (es melegvizzel konnyen deformalhato) Es hat igen, 20-30 ev utan a regi rugalmas anyagu fak is meggorbulnek neha, viszont ezek gyarilag mar ilyenek. A palmalevel eddig ABS-bol volt, az eleg sokat kibir, ezek valoszinuleg a sajat sulyuk alatt meggorbulnek par ev alatt, de ha osszeepitve taroljuk, akkor a stud-os (butykos) resz fog kilazulni es szetesni. Ezert is esnek le olyan konnyen a rugalmas minifigura hajak is, sokszor mar a megvasarlaskor is. Hatarozott minosegbeli visszalepes, ha tovabb megy a Lego ezen az uton akkor konnyen a kinai masolatok minosege ala kerulhet, amik ugyanazt az ipari ABS-t hasznaljak amit most a Lego kinai gyarai.

Jo es szep a fenntarthatosag, de a Lego az pont nem a 15 perc jatek es utanna kuka kategoria, marpedig ezek a bio muanyagok pont erre a felhasznalasi mintara lettek tervezve.

rnz 2018.10.03. 17:49:31

Vajon a színüket nem veszítik majd el?
Látva a szakadatlan lego mániát, teljesen fölösleges lépésnek tartom.

Hardcore Build 2018.10.03. 18:01:13

Mióta megírtam a cikekt azóta találtam itthon fenyőfát és egyáltalán nincs meggörbülve.
Valószínűleg ez még nem a végleges műanyag. Nem tudni, hogy már kifejlesztették-e a keményebb elemekhez való műanyagot is, mert a növény elemek alapból is elég rugalmasak.

youtu.be/Hnt0qDcSxXQ

- duplagondol 2018.10.03. 20:13:17

Mi hát a tanulság? Legót kidobni szigorúan tilos...)

Laci A Lakli 2018.10.03. 20:53:42

Nem Igazán látom, hogy mi abban a haladás, hogyha az élelmiszertermelésből kivesznek termőföldeket és az így termelt szerves anyagból, ugyanolyan műanyagot gyártunk le ami nem bomlik le. A műanyagokkal az a nagy környezetvédelmi probléma -ami egyben a legnagyobb előnyük-, hogy nem bomlanak le, nem az a probléma, hogy kőolaj az alapanyag.
Marketing a méregzöldeknek az egész.
Lego-t meg nem szabad kicobni, mert 20-30 év múlva a gyereked ugyanúgy tud majd vele játszani, habár nem lesznek annyira fényesek, de a kockák jó állapotban lesznek.

KékFény6 2018.10.04. 01:29:48

@kvp: Ez biztosan nem polietilénből van, mert az kőolajból készül, nem növényi származék. Ugyanilyen polietilénből vannak a műanyag bevásárló szatyrok, amiket mostanában már tűzzel-vassal megpróbálnak eltüntetni a boltokból. (Ja, és a polietilén olvadáspontja típustól függően 105-130 fok között van.)

gigabursch 2018.10.04. 02:12:39

Adtak a szarnak egy pofont.

különvélemény 2018.10.04. 06:30:50

Gondolom ez ilyen millenáris lego, rá lehet írni, hogy ökobionatural.
Ki kell szolgálni ezt az igényt is, értem én.

Igaz, hogy ez sem bomlik le, de legalább kevésbé tartós.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2018.10.04. 08:45:07

nem az a lényeg, hogy lebomlik-e vagy sem.
hanem az, hogy a gyártáshoz az alapanyag nem a föld erőforráskészletéből van. ami ha elfogy akkor nincs másik. mert nem tudjuk bekapcsolni a föld belsejében a termeljél még kőolajat most azonnal gombot.
ezzel ellentétben a növény olyan, hogy ha kell még, akkor ültetünk, megvárjuk míg kinő, és hurrá lesz alapanyag újra. (most tekintsünk el attól, hogy ahol a cukornádat akarják termeszteni, ott lehetne búzát is vagy krumplit, és akkor nem lenne éhezés a földön mondjuk. ez egy másik probléma, de azt gondolom, nem a lego cég feladata ezen gondolkodni)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2018.10.04. 09:07:22

@Hurrá Torpedó:
csodálatos a kommentmegjelenítés akkor ha sokat írok, és van profilkép is beállítva...

kvp 2018.10.04. 13:01:25

@Tesztelo.hu: "Ez biztosan nem polietilénből van, mert az kőolajból készül, nem növényi származék. "

Etelminosegu cukorbol is lehet kesziteni, itt pont ez tortent. A bio valtozat sajnos gyengebb es kevesbe tartos, de legalabb tenyleg nem koolaj. Nem bomlik le olyan konnyen, viszont nem is olyan tartos mint a hagyomanyos elemek. A hivatalos leiras:
www.lego.com/en-us/aboutus/news-room/2018/march/pfp

crusaderman 2018.10.05. 19:48:38

Az általános bevett szokás itt is megjelenik,vagyis a ,,programozott" élettartam-vegyél mihamarabb újat...Ha ez tényleg így lesz,én biztos nem fogom tovább gyűjteni...Egyenes eredménye lesz ennek a régi készletek pofátlan módon történő beárazása, még a mostani helyzetnel is rosszabban! Megint a tehetősebb rétegnek kedvezve...
süti beállítások módosítása