2019.
05.15.

2016 augusztus 17-én visszautasították életem első LEGO Ideas tervét. Újra próbálkoztam az elfogadtatásával 2017. augusztus 28-án. Akkor sem fogadták el.

st1.jpg

A LEGO Ideas a LEGO rajongók ötleteit felvonultató platform, ahol a tervekre szavazni is lehet. 10000 támogató megszerzése után a LEGO cég szakemberei fontolóra veszik, gyártásba kerül-e az építmény.

st9.jpg

Az ötletemben a Netflix Stranger Things sorozatából a Byers ház egy részlete szerepelt - felül a valós világbeli, alul pedig a Tótágas (Upside Down) verzió. A készletben nyolc figura volt. Will, Mike, Lucas, Dustin, Tizi (Eleven), Joyce Byers és Jim Hopper minifiguraként, valamint egy építőelemekből összerakott Demogorgon.

st9b.jpg

Az ötletet mindkétszer azzal az indokkal utasították el, hogy a kiválasztott téma horrort, vért és szenvedést tartalmaz, s ezek nem összeegyeztethetők a LEGO márka értékeivel és a cégcsoport megfelelő tartalomra vonatkozó megkötéseivel.

st6.jpg

Változhattak ezek az irányelvek és az üzleti érdekek, merthogy most, majdnem három évvel az ötlet beküldése után a LEGO cég egy nagyon hasonló készlettel rukkol elő.

st7.jpg

A cég egyik munkatársa (aki korábban a LEGO Ideas csapatának tagja volt), Sara Skahill volt olyan kedves, hogy megmagyarázta a történteket. Elmondása szerint, a LEGO Ideas csapata nincs napi kapcsolatban a licenc osztállyal, így ők általában biztosra mennek: ha valamit az irányelvek szerint kérdésesnek vélnek, inkább nem engedik megjelenni.

st8.jpg

Nem az én projektemmel történik meg ez először. A LEGO Ideas-on többször is utasítottak el Simpson család témájú építményeket, ahogyan James Bond témájút is. Előbbiben aztán két exkluzív készlet és 2 sorozat minifigura jelent meg, az angol ügynök Aston Martinja pedig még ma is kapható.

st5.jpg

Fontos megjegyeznem, én sem állítom, hogy a saját építményem inspirációként szolgált (azt meg nem is állíthatom, hogy abból jött a készlet terve, mivel a LEGO Ideas-ra felkerülő valamennyi tartalom a cég tulajdonát képezi, a felhasználási feltételek szerint). Ettől még, be kell valljam, elszomorít az eset.

st_main.jpg

A fabula tanulsága, hogy a LEGO Csoport egyre bátrabban tágítja a licencelt tartalmait olyan, felnőtteknek szánt produkciókhoz kapcsolódó termékekkel, amik a cég korábbi szokásait tekintve meglepőek lehetnek. Az viszont szakmai hiba, hogy a márka értékeit, irányelveit a különböző részlegek nem egyformán értelmezik.

xfiles_6_masolata.jpg

Öröm az ürömben, hogy a Stranger Things készlet megjelenésével valóban tágult kicsit a mozgástér, így aztán egy korábban már szintén visszautasított X-Akták ötletemre mostantól lehet szavazni, IDE kattintva. Az építményről egy kedden megjelenő posztban írok majd részletesebben.

A Stranger Things építmény elkészítésében segítségemre volt Szőke Ferenc is, aki a Byers Castle feliratokat rajzolta.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a LEGO-t, csatlakozz hozzánk facebook-on!

Címkék: lego netflix ideas lego ideas kreatív kedd miépítettük stranger things kreativkedd miepitettuk

A bejegyzés trackback címe:

https://kockafeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr7314828140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misran 2019.05.15. 16:02:27

Jó lett pedig ez is! Grat.! Átérzem, hogy bosszantó a dolog kicsit. Főleg a céges irányelvek nem konzekvens követése.

A referált készletről azért majd írj! :) Már ha a 200 USD nem tántorít el. Mert az szerintem kicsit lehűtötte sokunk lelkesedését..

Madarsky 2019.05.17. 22:24:09

Szerintem simán lehet hogy ez a stranger things új évadjához kapcsolódó kampány része, a forgalmazó megegyezett a LEGO-val, hogy némi reklámért cserébe nem kér licenszdíjat, tán még fizet is.
süti beállítások módosítása